Text skriven av Andreas kompis Mattias

Så har ännu ett år passerat, vilket vi människor firar genom att avfyra sprängämnen som förpestar, skadar, skrämmer och i värsta fall dödar. Var man än tittar så får man läsa och höra om folk som har skadats i olyckor med raketer, somliga allvarligt. I år har några sprängglada ungdomar attackerat en fest i Ronna, en 14-åring i Växjö har skadats allvarligt av en raket i ögat och en annan raket har avfyrats rakt in i en barnvagn, för att bara nämna en bråkdel av de incidenter som inträffat. Årligen skadas mellan 200 och 300 människor så pass svårt av raketer att de blir tvungna att söka sjukvård. En människa om året avlider av skadorna. Är några smällar och färger på himmelen verkligen värt det här?
Det är väldigt enkelt och bekvämt att säga att folk som skadar sig vid raketavfyrningar har sig själva att skylla. Tyvärr är sanningen den att det alltför ofta är oskyldiga förbipasserande som skadas, vars enda misstag var att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Och för att förtydliga så kan fel plats och fel tillfälle vara precis var som helst och precis när som helst vid den här tiden på året.
Men vad kan man egentligen förvänta sig när vanligt folk, helt utan erfarenhet och kunskap tillåts att köpa och skjuta av livsfarliga sprängämnen? I en majoritet av fallen sker det dessutom under berusning av alkohol, samt inom tätbebyggt område med barnfamiljer överallt. Allt och alla som befinner sig i ett område där raketer avfyras, det vill säga var som helst, utsätts för en risk vare sig de vill det eller inte. Dessutom är det ofta unga människor, som knappt har påbörjat sina liv, vars tillvaro blir raserad av skador framkallade av fyrverkerier. Så många som hälften av dem som drabbas är mellan fem och nitton år gamla.

Du har säkert även hört att djurlivet drabbas otroligt hårt av alla raketer och explosioner, vilket jag som hundägare kan intyga. Jag har aldrig sett min hund så rädd som hon är på nyårsafton. Varje år undrar jag om hon verkligen kommer att klara av det, eller om det här blir det året som hon drabbas av en hjärtattack. Det här gäller givetvis inte bara min hund, utan majoriteten av alla miljontals djur som vi delar det här landet med. Hur ska de kunna förstå varför det plötsligt exploderar överallt omkring dem? Att dessutom tro att detta bara sker en gång om året är en otroligt stor missuppfattning. Själv hör jag ofta raketknallar upp till två veckor innan nyår och drygt samma tidsperiod efter. Kan någon svara mig på vad som möjligtvis skulle kunna ge oss rätten att skrämma livet ur miljontals djur i Sverige varje år och förvandla deras hem till något som liknar ett slagfält? Dessutom inte bara vid nyår.

Ju mer jag funderar över det, desto mer förvirrande blir hela nyårsjippot. Vad kan det rimligen finnas för anledningar som rättfärdigar användandet av raketer? Som svar på detta får man ofta höra: ”jo, det är ju fint… och så är det ju tradition…” Inget mer? Tycker ni verkligen att den patetiska ursäkten att vi skulle ha ”gjort det så länge att det vore fel att sluta” är värt att så många människor skadas och i värsta fall avlider varje år, samt att det även drabbar djurlivet och miljön negativt?

Förra året så kunde man på nyårsdagen läsa om en 17 åring som avled på nyårsafton av att en raket exploderade i ansiktet på honom. Den här 17 åringen var en väldigt nära vän till mig, och jag kan lova er att den sorg som jag, hans familj och alla hans vänner har genomgått kan inte ens det mest spektakulära fyrverkeriet i världen motivera.
I år tvingades vi även att se att butiken som sålde fyrverkeripjäsen till honom förra året, utan vidare fortsatte med försäljningen även i år. Detta trots att de förra året ådrog sig en polisanmälan när de sålde en raket, utan ett giltigt tillstånd, till en minderårig som avled av skadorna som pjäsen orsakade, samt att de än i år inte hade förnyat sitt tillstånd.

Det här visar väl bara hur lätt både polisen, butiker och folk i allmänhet ser på åldersbegränsningen på fyrverkerier och minderårigas användning av dem. Hur kommer det sig annars att polisen inte upptäckte att butikens tillstånd hade gått ut redan förra året under utredningen? Eller att butiksägaren inte på något sätt straffades, trots att han langade varor med 18-årsgräns till en minderårig?

Jag förstår att det kan vara svårt att ta till sig det här enbart efter att ha läst den här texten eller att avfärda det som någonting som bara händer andra. Det gjorde jag också, ända fram tills det drabbade en person i min närhet. Försök bara att sätta dig in i situationen att det nästa gång kan vara ditt barn, eller din vän, som mister livet av en raket eller skadas så svårt att dennes liv aldrig blir sig likt igen. Tro mig, hur spektakulärt ett fyrverkeri än är, eller hur roligt det kan vara att fyra av en raket, så är det inte värt det!

Tänk också på att 200-300 skadade om året blir en betydligt högre siffra om man sätter det i kontrast till hur många dagar om året som fyrverkerier används. Om vi antar att fyrverkerier används intensivt under en två veckors period varje år, så skadas det upp till 21 personer i snitt varje dag, varav hälften är barn! Ska det verkligen behöva drabba dig eller någon i din närhet innan du reagerar?

Det finns många, väldigt enkla saker som kan göras åt det här. Ett absolut måste är att införa hårdare regler och krav både vid inköp och vid försäljning av fyrverkerier, så att det inte är lika enkelt för minderåriga och andra olämpliga människor att få tag på raketer. Eller varför inte låta städer och kommuner ta hand om nyårsfyrverkerierna, vilka då skulle avfyras av proffs som vet vad de gör istället för av en amatör på en bakgata i stan. Tänk dig bara hur antalet skador skulle minimeras, ja faktiskt i stort sett elimineras. Det skulle dessutom bli betydligt skonsammare mot djurlivet och miljön eftersom smällarna enbart skulle ske vid tolvslaget på nyårsafton, och inte flera dagar innan och efter, samt att kvantiteten skulle minska.

Nyårsafton ska vara en tid att ta farväl av det gångna året och välkomna det nya, och det ska ske utan att folk ska utsättas för onödig fara. Det här kan vi alla hjälpas åt att bidra till genom att helt enkelt inte köpa några fyrverkerier nästa år. Om inte annat, tänk bara på hur mycket pengar du sparar som du istället kan lägga på en ordenlig festmåltid, istället för att tända eld på dem. Du skulle även föregå med gott exempel inför folk i din omgivning, såsom barnen, vilket skulle leda till att de förhoppningsvis skulle ha mer respekt för raketer än vad många unga har idag. Slutligen vill jag bara trycka lite extra på en sak som lyckligtvis är en självklarhet för många, men det går inte att betona tillräckligt: Köp aldrig ut fyrverkeripjäser till minderåriga! Åldersbegränsningen finns där av en anledning.

Jag hoppas att jag, med den här texten, har lyckats med att få några människor att få mer respekt och förhoppningsvis även med att ändra sin åsikt om raketernas plats vid nyårsfirandet. Jag garanterar att det är precis lika roligt även utan dem!